
Is het verstandig om geld te lenen van familie of vrienden?
Een lening bij familie of vrienden lijkt vaak de makkelijkste weg. Even geen bank, geen papierwerk en vaak een lagere of misschien zelfs geen rente.
Maar geld lenen bij familie of vrienden kan ook spanningen geven, onduidelijkheid scheppen of vaak genoeg de relatie verstoren.
Een goede voorbereiding voorkomt problemen en onnodige belastingkwesties. Want de Belastingdienst kijkt wel mee als je geld leent bij familie. Zorg dat je weet hoe het werkt.

Waarom lenen bij familie of vrienden aantrekkelijk lijkt
Een lening bij een bekende voelt vertrouwd. Je krijgt vaak een lagere of betaalt geen rente, je kunt flexibel aflossen en je hoeft geen moeilijke gesprekken met een geldverstrekker te voeren. Zeker voor een huis, verbouwing of bedrijf is dat een makkelijkere stap.
Maar de Belastingdienst stelt duidelijke regels. Zo moet je een rente afspreken, en moet de lening schriftelijk vastgelegd zijn als je bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek wilt krijgen.
Doe je dat niet? Dan kan een deel als schenking worden gezien, met mogelijk een naheffing tot gevolg.
Uiteraard zitten er nadelen aan lenen in je eigen omgeving.
Veel mensen krijgen te maken met dezelfde valkuilen, “ik wil niet moeilijk doen met contracten, we kennen elkaar toch?” of “we hebben niks op papier gezet en nu is er onenigheid”.
Hoe zorg je dat een lening bij familie of vrienden goed geregeld wordt?
Wat je zeker moet doen:
- Maak een schriftelijke overeenkomst met afspraken over het leenbedrag, rente, looptijd en aflossing
- Spreek een rente af (minimaal vergelijkbaar met wat een kredietverstrekker rekent)
- Betaal de lening ook echt en bewijs dit met een bankafschrift
- Leg vast wat er gebeurt bij overlijden, betalingsproblemen of bij vroegtijdig terugbetalen
- Meld de lening bij de Belastingdienst als het om een woninglening gaat
Wat je zeker niet moet doen:
- Leen nooit geld wat je niet terug kunt betalen (een kredietverstrekker zal je kredietstatus controleren en aangeven of je een lening of niet kunt betalen)
- Ga de lening niet zonder rente aan; dat kan worden gezien als schenking
- Vertrouw niet alleen op mondelinge afspraken
- Negeer de fiscale regels niet; voorkom naheffingen en boetes
Twijfel je? Een persoonlijke lening bij Goedkooplenen.nl is meestal een betere optie.
Zo voorkom je financiële problemen en houd je een fijne privérelatie. Bovendien zijn alle kosten, looptijd en maandlasten helder.

Recente berichten

Wat zijn de meest voorkomende leendoelen?
Je kunt geld lenen voor verschillende doelen. Populaire leendoelen zijn onder andere een auto, een verbouwing of verduurzaming van je huis, of het oversluiten van bestaande leningen. Je kunt ook geld lenen voor onverwachte kosten of om grote aankopen te financieren zoals meubels.

Wat kost een verbouwing en welke financieringsopties heb je?
Een verbouwing kan variëren van een eenvoudige opknapbeurt tot een complete make-over van je woning. Denk aan het renoveren van een badkamer, het moderniseren van de keuken, het realiseren van een dakkapel of het plaatsen van een uitbouw. Ieder project heeft zo z’n eigen dynamiek en kostenplaatje. Wat kost het gemiddeld en hoe financier je de verbouwing?

Verduurzaming financieren: leningen voor zonnepanelen en energiebesparende maatregelen
Verduurzamen is populairder dan ooit. Niet alleen vanwege de stijgende energieprijzen, maar ook door de wens om duurzamer te leven én tegelijkertijd de waarde van je woning te verhogen.
Of je nu kiest voor zonnepanelen, isolatie van de woning of een warmtepomp: er zijn tal van energiebesparende maatregelen die jouw huis comfortabeler en zuiniger maken.